FASOFAIR
kunst en ambachtelijke producten uit West-Afrika
Burkina Faso
Oprechte mensen


Burkina Faso betekent "het land van de oprechte mensen".  
Het ligt in West Afrika, heeft 17 miljoen inwoners en heette tot 1984 Opper Volta. Het is 7 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Ouagadougou. Het kent een groot aantal buurlanden waaronder Ghana , Mali en Niger. Tot de onafhankelijkheid in september 1960 was Burkina Faso een Franse kolonie. Nog steeds is het Frans de gemeenschappelijke taal, daarnaast worden talrijke inlandse talen gesproken, waarvan Mooré, de taal van de grootste etnische groep de Mossi, het meest. 
Burkina Faso heeft na de onafhankelijkheid een turbulente tijd doorgemaakt, waarbij de  socialistische president Thomas Sankara, ook wel de zwarte Ché genoemd, een prominente rol heeft gespeeld. 
Inmiddels is Burkina Faso een stabiele democratie.


Armoede


Het land behoort  nog steeds tot de armste landen ter wereld. De gemiddelde levensverwachting is 53 jaar. 80% van de bevolking leeft van de landbouw en het belangrijkste exportproduct is de katoen. Door een gebrek aan grondstoffen, een grotendeels analfabete bevolking (30% kan lezen en schrijven)en nauwelijks 
exportprod
ucten spelen ze op de internationale scene geen rol.Op bezoek bij de producenten!

Toch, of misschien juist daaro
m, is een bezoek aan Burkina Faso meer dan de moeite waard! Veel tradities zijn bewaard gebleven, vrouwen lopen bijvoorbeeld nog steeds in kleurrijke kledij en het traditionele handwerk wordt nog overal vervaardigd. Men leeft dicht bij de natuur, zeker op het platteland waar de meeste dorpen niet zijn aangesloten op het electriciteitsnetwerk. Ook het water komt er nog 'gewoon' uit de pomp. Men staat op met de zon  - 6 uur- en gaat weer vroeg naar bed.  

Het uitgaansleven in de steden Ouagadougou  en Bobo Dioulasso is daarentegen behoorlijk ontwikkeld! In de maquis, de straateettentjes, kan elk Afrikaans gerecht worden uitgeprobeerd, in de jardins, behorend bij restaurants, is het rustig relaxen en 's avonds kan in de clubs gedanst worden op de beats van life muziek.


Als u in levend
en lijve kennis wilt maken met dit nauwelijks toeristische land en met onze producenten en kunstenaars, kunt u met Marianne mee op een bijzondere reis naar Burkina Faso. Zie hiervoor www.burkinafasoreis.nl

 FasoFair
Bedrijven
FasoFairshop
De galerie
Fairtrade en onze producten
de producenten
Wat is Fairtrade?
Burkina Faso
homeparty, Afrikaanse avond of lezing
Nieuws
Wie zijn wij
Contact
links