FASOFAIR
kunst en ambachtelijke producten uit West-Afrika
Fairtrade en onze producten

Wie koopt de producten in?

Wij kopen zelf onze producten in bij de makers.  
Dit zijn mensen die wij persoonlijk kennen, sommigen van hen al vele jaren. Zo bouw je een band met iemand op. Wij betalen hen een goede prijs voor hun mooie spullen. Wij nemen meerdere producten tegelijk af, wat het voor hen interessanter maakt. 
Tevens willen wij hen continuïteit bieden, door regelmatig bestellingen te doen.

 

Voor u als klant extra leuk: als u een idee heeft, kunt u met ons overleggen over het geven van een opdracht aan een van de ambachtslieden of kunstenaars.


Fairtrade

Wij hopen dat wij, door de informatie die wij verstrekken en door het persoonlijke contact dat wij met u hebben, u het vertrouwen en de garantie kunnen geven dat onze werkwijze 100% fairtrade is!

 


Vrouwenprojecten

Twee projecten zijn bij ons favoriet. Zij hebben een Fairtrade keurmerk.

 

Gafreh

Gafreh is gevestigd in Bobo Dioulasso, de tweede stad van Burkina Faso, en is  lid van de COFTA (Cooperation of Fair Trade in Africa) en het WFTO (World Fair Trade Organization).
Bij Gafreh verwerken de vrouwen oude plastic zakken tot handgeweven stoffen waarvan prachtige tassen en aanverwante producten genaaid worden. Behalve een baan, biedt Gafreh de werkneemstersscholing op het gebied van alfabetisatie, gezondheidszorg (aids, baarmoederhalskanker, “planning familiale”), verstrekt het de vrouwen microkredieten, geeft voorlichting over hun rechten, enz..
Ook heeft Gafreh een vuilnisophaaldienst in het leven geroepen. 
Er werken bij Gafreh 50 vrouwen, die van hun werk hun familie kunnen onderhouden.


De APFG 

De APFG is gevestigd in de provincieplaats Gaoua. 
Ontstaan als initiatief van moeders van leerlingen van het plaatselijke l
ycée, is het uitgegroeid tot een 

centrum met vier dependances in de regio, waar vanuit vele verschillende activiteiten georganiseerd 
worden. Er is een zeepmakerij en een brouwerij van dolo, het lokale  bier. 
Daarnaast worden microkredieten verstrekt en wordt er voorlichting gegeven op allerlei gebied. Zo zijn zij
bezig met een campagne over de bewustwording van de gevaren van meisjesbesnijdenis, helaas hier nog steeds voorkomend. Er worden lezingen gegeven over de rechten van de vrouw  en over hygiëne, gezondheidszorg enz.Overige kunstenaars

Een aantal van de ambachtslieden en kunstenaars van wie wij spullen kopen, werkt in het Village Artisanal van Ouagadougou, een groep van 50 kunst- en ambachtswinkeltjes met eigen werkplaatsen.

Sommige van onze spullen kopen wij in heel kleine nederzettingen bestaande uit  enkele ronde, lemen hutten met rieten daken. Zo kopen wij onze rieten manden in een traditioneel mandenmakersdorp. Dit  “dorp” bestaat uit één familie, waarvan alle vrouwen manden vlechten. 

Onze houten krukjes kopen wij in een houtsnijdersdorp. Ook hier woont slechts één familie, waarvan alle mannen timmerman / houtbewerker zijn.


De makers van hun kant beginnen ons en onze smaak ook te kennen. Soms komen zij met iets nieuws, waarvan ze denken dat het in onze kraam past. Zij kunnen ook, als wij met een ontwerp komen, producten op bestelling maken. 

   
 
 

 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
   
FasoFair
Bedrijven
FasoFairshop
De galerie
Fairtrade en onze producten
de producenten
Wat is Fairtrade?
Burkina Faso
homeparty, Afrikaanse avond of lezing
Nieuws
Wie zijn wij
Contact
links